De koudere dagen staan weer voor de deur en dat betekent dat de verwarming weer aan moet. Maar de verwarming hoger zetten in een huis dat niet goed is geïsoleerd is natuurlijk super zonde, aangezien de warmte dan rechtstreeks het huis uitvliegt. Om jou de winter door te helpen met een warm huis en lagere energiekosten geven we daarom onze vijf favoriete tips om het huis zelf te isoleren.
Huis isoleren: waarom?
Waarom je huis isoleren zo belangrijk is, heeft grotendeels te maken met het kostenplaatje van de woning. Een geïsoleerd huis zal in de winter warmer blijven en in de zomer juist koeler. Hierdoor zul je gedurende de seizoenen minder kosten hoeven te maken met betrekking tot verwarming en verkoeling van je huis. De energierekening zal dus flink omlaag gaan als jij besluit de woning te isoleren. Daarnaast kijken we ook naar de woningwaarde. Een geïsoleerd huis zal beter scoren bij de beoordeling van het energielabel, wat de woning weer beter verkoopbaar maakt tegen een hogere prijs.
Huis isoleren: waar beginnen?
Allereerst is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Op welke ruimtes in huis is isolatie het meest gewenst? En in welke ruimtes verblijf je zelf daadwerkelijk het meest. Vervolgens kun je gaan kijken naar de opties die je hebt om de isolatie per ruimte te optimaliseren. Ontstaat de tocht bijvoorbeeld bij een raam of een deur? Of is er juist sprake van warmte die verloren gaat door langere buizen? Voor iedere oorzaak kan een passende isolatieoplossing gevonden worden. Zo kun je ervoor kiezen om het huis aan de buitenkant te isoleren of juist om de binnenkant van het huis te isoleren.
Vijf tips om jouw huis te isoleren
Ben jij van plan om jouw huis zelf te isoleren, dan helpen we je graag op weg met onze favoriete isolatie tips:
-
Controleer de isolatie van het dak en de vloer
Wat isoleer je eerst? Je begint met de basis. Kou en warmte zal als eerste naar beneden of juist naar boven trekken. Als jouw dak of jouw vloer niet voorzien is van isolatiemateriaal kan dit dus al een grote valkuil zijn. Gebruik bijvoorbeeld Noppisol noppenfolie om het dak op een gemakkelijke en betaalbare manier zelf te voorzien van isolatie.
-
Zorg ervoor dat ramen en brievenbussen geen tocht doorlaten
Ramen en brievenbussen zijn vaak locaties waar lucht eenvoudig van buiten naar binnen kan doorstromen. Deze tocht wordt veelal ervaren als kou, wat natuurlijk erg vervelend is. Maar andersom geef je de warmte ook de kans om van binnen naar buiten te vertrekken. Hierdoor krijg je een veel te hoge energierekening. Gelukkig zijn er voordelige oplossingen in het leven geroepen, waaronder de brievenbus tochtwering. Verder kun je tochtbanden of tochtstrips op de deur plaatsen. Zeker bij oudere deuren kan dit veel extra isolatie opleveren.
-
Voorkom dat de warmte terecht komt in een ruimte waar je zelf niet veel aanwezig bent
Als jouw verwarming langere buizen heeft, die bijvoorbeeld door het huis of over de zolder lopen, dan is de kans groot dat een groot deel van de warmte via de buizen al verloren gaat in ruimtes waar je deze warmte niet direct nodig hebt. Isoleer daarom de buizen met buisisolatie om de warmte daadwerkelijk te leiden naar de ruimte waarin deze gewenst is. Zorg er daarnaast voor dat als je veelal op één plek in huis verblijft, dat je tussendeuren sluit. Een kleine ruimte verwarmt sneller dan een grotere ruimte.
-
Plaats radiatorfolie om de warmte te weerkaatsen
Met radiatorfolie zal de warmte die de verwarming uitstraalt niet door de buitenmuur verloren gaan, maar juist worden teruggekaatst het huis in. Hierdoor hoef je de verwarming minder hoog te zetten om een aangename temperatuur te bereiken en houd je de warmte in huis beter vast.
-
Controleer regelmatig of de geplaatste isolatie nog optimaal is
Dat je een ruimte al eens hebt geïsoleerd, betekent natuurlijk niet dat dit jaren later nog optimaal werkt. Het isolatiemateriaal kan verouderd raken en in sommige ruimtes worden aangetast door ongedierte of klimaat. Voer dus regelmatig een controle uit en herstel het isolatiemateriaal waar nodig.
Oud huis isoleren – zonder spouwmuur
De isolatie van een oud huis kan lastiger zijn dan de isolatie van een nieuwer huis. Oudere huizen hebben niet altijd een spouwmuur, waardoor het isoleren van de spouwmuur wegvalt als mogelijke manier van het huis isoleren. Toch zijn er een aantal opties die je hebt om een oud huis zonder spouwmuur toch beter te isoleren. Onze favoriete manier is het bij de tips benoemde
radiatorfolie. Doordat je deze weerkaatsende folie tussen de radiator en de buitenmuur plaatst krijgt de warmte minder kans om door de muur heen naar buiten toe te trekken.
Zelf huis isoleren: de kosten
Als je het gehele huis wilt isoleren kan dit flink in de kosten lopen. De kosten van een compleet huis isoleren kunnen namelijk wel een paar duizend euro betreffen. Laat dit je vooral niet afschrikken. De kosten voor het huis isoleren heb je geheel zelf in de hand. Alle beetjes helpen en dat betekent dat jij vanaf een paar tientjes al kunt starten met het maken van stappen, naar aanleiding van bovenstaande tips. Zo isoleer je het huis stukje bij beetje en zie je de energierekening geleidelijk dalen.
Huis isoleren tegen geluid?
Isolatie heeft niet altijd te maken met kou en/of warmte. Soms kan een gehorig huis isoleren erg gewenst zijn, zowel voor jou als wellicht de buren. Hiervoor kun je het beste
geluidsisolatie gebruiken in de vorm van geluidsisolatieplaten. Een gehorig huis isoleren kan onder andere erg prettig zijn op het moment dat je dunne wanden hebt of als één van de gezinsleden een luidruchtige hobby heeft, zoals muziek maken. Met geluidsisolatie maak je de dagelijkse woonomstandigheden vele malen comfortabeler.
Wil jij ook graag starten met isolatie maar weet je niet waar te beginnen? Je mag onze experts altijd om persoonlijk advies vragen!