Scharnieren bestaan er in allerlei soorten en maten. Het is de meest gebruikte verbinding tussen twee onderdelen zodat je deze kunt openen of draaien. Dagelijks zul je al snel tientallen
scharnieren gebruiken. Denk alleen al aan alle ramen, deuren en (keuken)kastjes die jij elke dag opent en sluit. Je hebt onder andere pianoscharnieren, klepscharnieren, verstekscharnieren en tafelbladscharnieren. Bij een aantal scharnieren spreken de naam en het gebruik voor zich, maar er zijn ook een hoop scharnieren waarvan de naam en het gebruik minder voor de hand liggen. Hoe zien deze er allemaal uit? En waarvoor gebruik je ze?
Potscharnieren
Het potscharnier is een scharnier die wij veel terugzien in de meubelindustrie. Het is een scharnier die in allerlei varianten te bestellen is. Zo kun je kiezen voor een softclose of push-to-open potscharnier, een variant voor glazen deuren of een Inserta/Fix scharnier welke gereedschaploos te monteren is. Het scharnier bestaat uit twee delen: een montageplaatje die aan de binnenzijde van de kast wordt gemonteerd, en het potscharnier welke verzonken in de deur wordt aangebracht. Met een forstnerboor wordt het gat waar de pot in valt in de deur geboord. Deze scharnieren worden voornamelijk gebruikt om een deur te bevestigen aan de body van een kast. Het potscharnier wordt ook wel keukenkastscharnier genoemd omdat deze vooral bij keukenkasten wordt toegepast.
Klepscharnieren
Klepscharnieren worden zoals de naam al doet vermoeden gebruikt voor het ondersteunen van kleppen. Ze zijn zo ontworpen dat de bevestigingsplaten een sterkere verbinding hebben met het hout. Ze zijn namelijk wat langer en kunnen dus zo meer druk weerstaan. Naast de variant die op de klep gemonteerd wordt met schroeven, bestaat er ook scharnieren (bijvoorbeeld de plano-medial) welke voor een deel in de klep geboord worden. Een klepscharnier is ideaal voor (opgaande) kleppen van bijvoorbeeld een speelgoedkist.
Tafelbladscharnieren
Dit type scharnier wordt gebruikt om twee losse delen van een tafelblad aan elkaar te bevestigen. Met een
tafelbladscharnier tussen de twee delen is het mogelijk om het blad helemaal dubbel te klappen. Vaak kunnen deze scharnieren verzonken gemonteerd worden en dan nog 180 graden klappen. Zo neemt een tafel minder ruimte in beslag. Ideaal voor gebruik in studentenkamers, boten of caravans.
Verstekscharnieren
Verstekscharnieren worden gebruikt bij kleppen en deuren die in verstek gezaagd zijn. Dit betekend dat de rand van de kast of deur in plaats van recht, scheef afloopt. Bij het andere deel van de kast is de rand in dezelfde hoek gezaagd. De delen zullen dus perfect in elkaar vallen.
Hengen en duimen
Hengen en duimen worden over het algemeen gebruikt als beslag voor hekken en (tuin)poorten. Hierbij wordt de heng aan de poort bevestigd en de duim aan het hekwerk. Deze twee delen vallen in elkaar waardoor er een scharnierend deel ontstaat. Een duim en heng zijn ook prima om als scharnier voor kastdeuren te gebruiken. Ze worden dan voornamelijk gebruikt voor hun robuuste uitstraling. Je ziet deze dan ook regelmatig terug op kasten in een landelijk interieur.
Pianoscharnieren
Pianoscharnieren hebben hun naam te danken aan het feit dat deze scharnieren vaak bij de klep van piano’s worden gebruikt. Daarnaast zijn ze net als een piano lang en dun. Een pianoscharnier wordt op de juiste maat door een ijzerzaag gezaagd. Behalve bij piano’s wordt dit type scharnier vaak gebruikt bij kleppen en deuren, maar ook in de luchtvaart, machine- en apparatenbouw.