Alhoewel design een grote rol speelt in het kiezen van een nieuwe spoelbak, moet de praktische kant niet vergeten worden. Uiteindelijk wordt de spoelbak namelijk dagelijks gebruikt voor het spoelen van de vaat en het wegspoelen van bijvoorbeeld schoonmaakwater. Het is dus belangrijk dat dit op een gebruiksvriendelijke manier kan en dat de spoelbak goed schoon te houden is. De materiaalkeuze is ook zeer belangrijk omdat je natuurlijk wilt dat jouw nieuwe spoelbak zo lang mogelijk mooi blijft.
Inbouw, opbouw en onderbouw
Er zijn verschillende mogelijkheden om een spoelbak in een keukenblad te monteren. Per montagemogelijkheid moet er een ander soort spoelbak worden aangeschaft. We maken onderscheid tussen (vlak)inbouw, opbouw en onderbouw spoelbakken.
Vlakinbouw is de klassieke wijze waarop een spoelbak in een werkblad gemonteerd wordt. Bij deze installatiemethode wordt een uitsparing in het keukenblad gefreesd. De spoelbak wordt in deze uitsparing gelegd. De rand van de spoelbak is op deze manier gelijk met het werkblad. Het werkblad en de spoelunit lopen naadloos in elkaar over. Dit betekend dat het geheel vlak is waardoor het makkelijk schoon te houden is.
Bij de tweede montagemethode wordt er ook een uitsparing in het werkblad gefreesd, maar vallen de randen van de spoelbak op het werkblad. Voor deze installatie wordt een opbouw spoelbak gebruikt. Er wordt vaak door middel van een afdichtingsrand een waterdichte verbinding gemaakt tussen de spoelbak en het werkblad. Deze rand voorkomt dat er water langs de spoelbak loopt en in het keukenkastje eronder terecht komt.
Met een onderbouw spoelbak wordt de werkbare ruimte van een keukenblad vergroot. Een onderbouw spoelbak wordt onder of halverwege het werkblad gemonteerd. Er zijn geen randen en naden zichtbaar wat strak en praktisch is. Een onderbouwspoelbak wordt met kit aan het blad gelijmd. Het is belangrijk dat de spoelbak goed de tijd heeft om te hechten aan het werkblad voordat deze gebruikt gaat worden. Het advies is dan ook om een onderbouwspoelbak minimaal 24 uur na het installeren niet te gebruiken.
Een zwarte spoelbak
Een spoelbak in de kleur zwart is een trend die we de laatste tijd veel terugzien. Deze worden vaak gecombineerd met een kraan in dezelfde kleur. Voor één esthetisch geheel kunnen er ook zwarte keukengreepjes op de keuken gebruikt worden. Zo’n mooie zwarte spoelbak heeft voor- en nadelen. Nadelen zijn dat vingerafdrukken, vlekken en beschadigingen sneller zichtbaar zijn. Gelukkig zijn er beschermende coatings op de markt die vlek-en krasbestendig zijn. Een voordeel is natuurlijk de moderne en luxe uitstraling die zo’n spoelbak geeft aan de keuken.
Het juiste materiaal
Het meest gangbare materiaal waar spoelbakken van gemaakt zijn is RVS. Het materiaal RVS is erg hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Een spoelbak van composiet of natuursteen vragen meer aandacht en onderhoud maar daar krijg je ook een unieke luxe en natuurlijke uitstraling voor terug. Een spoelbak van keramiek gecombineerd met een werkblad van hetzelfde materiaal zorgt voor een chique uitstraling.
Anderhalve en dubbele spoelbak
Heb je genoeg werkruimte in je keuken? Dan is een dubbele spoelbak wellicht een goede optie. Met een dubbele spoelbak is het bijvoorbeeld mogelijk dat jij groente wast terwijl iemand anders zijn handen wast. Een anderhalve spoelbak is de optie die tussen een enkele en dubbele spoelbak in zit. Deze variant is een combinatie van een grotere spoelbak met een kleinere spoelbak.
Onderhoud en reiniging
Om lang van je nieuwe spoelbak te genieten is het belangrijk dat deze goed onderhouden wordt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je citrusfruit, zout, azijn, groentes op zuur, mosterd of mayonaise niet voor een langere tijd op het oppervlak laat liggen. Deze voedingsmiddelen kunnen voor putjes en roest zorgen. Een RVS spoelbak kan het beste gereinigd worden met een sopje van warm water. Ook wasbakken van composiet of natuursteen kunnen het beste met een sopje van wat afwasmiddel en lauwwarm water gereinigd worden. Het is bij spoelbakken van deze materialen zeer belangrijk dat er geen bijtende schoonmaakmiddelen gebruikt worden. Deze middelen kunnen een spoelbak van composiet of natuursteen onomkeerbaar aantasten.