Gasdrukveren
Gasdrukveren kom je in het dagelijks leven vaker tegen dan je denkt. Bijvoorbeeld in een bureaustoel, een kofferdeksel of een luik. In huis komen de gasdrukveren voor luiken het meest voor. Een gasdrukveer bestaat uit een cilinder met gas dat wordt samengedrukt en een zuiger die samen voor een verende werking zorgen. Er zijn meerdere uitvoeringen van de gasdrukveer verkrijgbaar. Zo kun je kiezen uit verschillende afmetingen, maar ook uit een aantal merken, kleuren en krachten. Kies bijvoorbeeld voor de zwarte klepsteun met gasdrukveer die speciaal is ontworpen voor opgaande kleppen.
Gasdrukveren monteren
Als je de gasdrukveer juist monteert kan deze tot wel 40.000 keer worden ingedrukt zonder verneembare problemen. Bij de montage van de gasdrukveren is het daarom belangrijk dat je er goed op let dat de zuigerstang zoveel mogelijk omlaag wijst. Op die manier blijft de afdichting van de veer gesmeerd en gaat de gasveer veel langer mee. Ook wil je de chroomkleurige stang niet beschadigen. Hierdoor kan de afdichting namelijk al snel kapot gaan en loopt het gas uit de gasveer, met als resultaat een niet-functionerende gasdrukveer.
Gasdrukveren in verschillende krachten
Hoeveel kracht er achter een gasdrukveer zit wordt uitgedrukt in Newton. Hoe hoger het aantal Newton, des te sterker de gasdrukveer is. Voor vele kleppen is de gasdrukveer 200 N voldoende, maar als er sprake is van een zwaardere klep kan het verstandig zijn om een gasdrukveer met een kracht van minimaal 300 Newton te gebruiken. Onder andere de Kessebohmer gasdrukveer 380 N is dan een aanrader. Om te berekenen welke kracht je nodig hebt kun je rekening houden met het volgende; voor een luik van 10 kg heb je een gasdrukveer van 100 Newton nodig.