Houten meubelen, houten tuinhuizen en houten schuttingen kun je het beste regelmatig voorzien van een laag
verf,
beits of
olie. Hiermee voorkom je schade aan het hout als gevolg van weersomstandigheden, ongedierte en andere invloeden van buitenaf. Hout beitsen is vaak één van de beste manieren om dit tegen te gaan. We geven je in deze blog daarom graag wat meer informatie over het beschermen van hout middels beits.
Waarom beitsen?
Kies je voor hout beitsen, dan kies je voor bescherming tegen vocht, zon, krassen en ongedierte. Beits dringt door tot diep in het hout om van binnenuit bescherming te bieden tegen deze zaken. Desondanks is beits wél vochtregulerend, zodat het hout niet wordt afgesloten. Het beitsen van schuttingen, beitsen van tuinmeubelen en beitsen van tuinhuizen is daarom een ontzettende aanrader. Ook kun je beits gebruiken om oudere meubelen, zoals antieke meubelen of tweedehands meubelen, nieuw leven in te blazen. Verder kun je denken aan het bijwerken van oude houten kozijnen aan de buitenzijde van het huis. Kies je hierbij voor een transparante beits, dan behoud je de originele kleur en structuur van het hout en creëer je een prachtige, natuurlijke uitstraling.
Beitsen of lakken?
Het grootste verschil tussen beits en lak is de mate van afsluitbaarheid. Waar beits in het hout trekt en het hout toch vochtregulerend houdt, zorgt lak voor een volledig afsluitende laag waardoor vocht en vuil niet meer in het hout kan trekken. Echter is het hout dan ook niet meer vochtregulerend. Waar beits dus van binnenuit werkt, werkt de lak van buitenaf. Verder brengt beits als voordeel met zich mee dat je geen basislaag hoeft aan te brengen middels grondverf. Of je beter kunt lakken of beitsen hangt dus af van jouw eigen wensen.
Kun je beits aanbrengen over verf?
Is er sprake van geverfd hout en wil je die beter beschermen? Dan is het niet aan te raden om beits over de verflaag aan te brengen. Gezien de verf het hout al heeft afgesloten ontkracht je de ademende functie van de beits. Een betere keuze zou zijn om eerst te beitsen en dan te verven. Dit kan namelijk wel zonder problemen. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat de verf en beits altijd dezelfde basis hebben (bijvoorbeeld beide watergedragen).
Beitsen zonder schuren
Je hoeft het hout niet altijd te schuren of te behandelen voordat je een beitslaag aanbrengt. Bij schuttingen of tuinmeubelen die zijn gemaakt van onbewerkt hout kun je namelijk meteen beitsen. Wanneer het hout echter wel bewerkt is of al eerder gebeitst, dan is het verstandiger om het hout eerst te schuren alvorens je begint met opnieuw beitsen. Een schutting beitsen zonder schuren is dus zeker mogelijk, maar je moet wel goed kijken naar de staat waarin het hout zich verkeerd.
Gebeitst hout opnieuw beitsen
Het hout dat je wilt beitsen is misschien al voorzien van een oude laag beits, lak of verf. Om ervoor te zorgen dat de beits goed in het hout kan trekken is het belangrijk dat het hout zover mogelijk wordt teruggebracht naar de originele staat. Dit betekent dat je het hout zo goed mogelijk kaal gaat schuren. Is dit klaar, dan kun je een (nieuwe) beitslaag aanbrengen. Dit kan kleuren beits of transparante beits zijn.
Dekkende beitsen (kleuren) of transparante beitsen
Het allermooiste van hout is de bewerkbaarheid. Met een simpele beits kun je een hele andere uitstraling geven aan jouw houten tuinmeubel, schutting of tuinhuis. De eerste keuze die je hierbij zal moeten maken is de keuze tussen een dekkende beits of een transparante beits. Bij een dekkende beits komt vaak een andere kleur kijken. Zo kun je bijvoorbeeld het hout
zwart beitsen, maar kun je ook voor andere kleuren beits gaan. Wat we de laatste tijd veel zien is de wens om de schutting zwart te beitsen voor een moderne touch in de tuin. Natuurlijk kun je ook een transparante beits aanbrengen op het hout. Hiermee blijft de originele houtstructuur en de kleur zichtbaar. Desondanks is de transparante beits alsnog in verschillende kleurtinten verkrijgbaar zodat je jouw houtsoort lichter kan maken, donkerder kan maken of simpelweg beter uit kunt laten komen. Kies dus voor de afwerking die jij graag terugziet in jouw tuin.
Verschillende houtsoorten beitsen
Het fijne van beits is dat je het op vele houtsoorten aan kunt brengen. Zo kun je steigerhout beitsen, eikenhout beitsen, teak beitsen en Douglas hout beitsen. Maar ook vurenhout en geïmpregneerd hout kun je voorzien van beits. Het is daardoor een beschermlaag die op praktisch ieder houten attribuut in de tuin kan worden gebruikt. Of je nu een tuinmeubel wilt beitsen of juist een tuinhuis wilt beitsen. Beitsen kan altijd; van boomstam tot schutting en van tuintafel tot schuur.
Hermadix beitsen
Bij MeubelbeslagOnline werken we graag met de beitssoorten van Hermadix. Hermadix beits is niet alleen in vele soorten en kleuren verkrijgbaar, maar is ook nog eens een bewuste keuze. De lange levensduur van Hermadix beits garandeert jarenlang plezier van jouw als nieuw gemaakte hout. Daarnaast droogt Hermadix beits snel op zonder nare verfluchten achter te laten. Om het af te toppen draagt Hermadix ook nog eens zorg voor het milieu door hun producten duurzaam en milieuvriendelijk te produceren. In ons online assortiment vind je daarom ontzettend veel beits- en verfsoorten van Hermadix.
Wat heb je nodig voor het beitsen van hout?
Als je zelf hout gaat beitsen raden we aan om de volgende artikelen in huis te halen, indien je dat nog niet hebt:
- Beits (anders wordt het natuurlijk lastig).
- Schuurpapier en houtreiniger (wanneer er sprake is van bewerkt hout).
- Afdekfolie en frogtape (als je een deel van het hout of andere artikelen af wilt schermen).
- Een goede verfroller of kwast (te oude kwasten zullen haren achterlaten op jouw pas gebeitste hout). Voor grote oppervlakten gebruik je een verfroller, voor de kleinere stukken een kwast.
- Een verfbak die groot genoeg is voor de hoeveelheid beits die je nodig hebt.
- Werkhandschoenen of schildershandschoenen om je eigen handen mee te beschermen.
Stappenplan hout beitsen
Heb je alle benodigdheden voor het beitsen verzameld dan kan de klus beginnen. Als je hout gaat beitsen maar dit nog nooit eerder hebt gedaan kun je het volgende stappenplan aanhouden:
1. Reinigen (en schuren)
Voordat je begint met beitsen moet je zeker weten dat er geen vuil of opstaand stukje hout meer aanwezig is op het hout. Dit gaat namelijk ten koste van het eindresultaat en is achteraf lastig te herstellen. Is het hout al eens eerder bewerkt, schuur het hout dan volledig op. Hierdoor wordt de beits overal gelijkmatig opgenomen en ontstaan er geen grote kleurverschillen.
2. Verwijder het ontstane stof
Als je hebt geschuurd blijft er stof achter op het hout. Verwijder dit nauwkeurig. Beits je hier overheen, dan zal de opname van de beits ongelijkmatig zijn en kan er een grijze waas ontstaan.
3. Grondverf aanbrengen
Zoals we al eerder benoemden is dit voor het beitsen geen verplichting. Wel kan het bij bepaalde houtsoorten, zoals vurenhout of dennenhout, zorgdragen voor bescherming tegen schimmels en een langer kleurbehoud. Breng de grondverf gelijkmatig aan als voorbehandeling van het hout.
4. Beitslaag aanbrengen
Als het hout schoon en droog is kun je beginnen met het aanbrengen van de beits. Voor een strak eindresultaat raden we aan om meerdere dunne lagen aan te brengen, in plaats van één (te) dikke laag die tot ongelijke lijnen kan leiden.
5. Tijd om te drogen
Voor een perfect eindresultaat is het belangrijk dat de beits voldoende tijd krijgt om te drogen (ook tussen de verschillende beitslagen in). Alleen als de beits goed opgedroogd is geniet je van de voordelen die beits met zich meebrengt.
Laatste beitstip van Flip
Kijk goed naar de weersvoorspellingen. Je begrijpt dat de beits niet goed kan drogen als het regent, maar ook bij een te hoge weerstemperatuur behaal je geen optimaal resultaat. Ga je namelijk in de zon beitsen en zijn er temperaturen van meer dan 25 graden Celsius? Dan loop je het risico dat de beits te snel droogt. Houd buienradar én jouw weersapp dus goed in de gaten!
Meer weten over beitsen, verven of lakken? Onze experts hebben voor jou het beste advies.