Projecten
Vakkundig en merkneutraal advies
Verzendkosten €5,95* (NL & BE)
Voor 21:00 uur besteld = vandaag verzonden! *
Al 600.000 tevreden klanten
Keuzehulp: Deurbeslag deel 1

Keuzehulp: Deurbeslag deel 1

Keuzehulp: Deurbeslag deel 1
Bij de term deurbeslag wordt er vaak gedacht aan deurklinken. Deurklinken zijn inderdaad deurbeslag, maar ook ander beslag wat op de deur of deurpost gemonteerd wordt valt onder deze term. Sleutelplaten, huisnummers, scharnieren en paumelles, sloten en drangers.. het is allemaal deurbeslag! Welk deurbeslag heb je nodig en waar moet je rekening mee houden? In onze keuzehulp helpen wij je met het maken van de juiste keuzes. Deurbeslag deel 1 omschrijft de mogelijkheden en overwegingen voor binnendeurbeslag. 

Deurklinken met rozet

Een rozet is de afwerking van de deurklink, zodat het boorgat niet zichtbaar is. Een deurkruk met rozet is in vergelijking met een deurkruk op schild minder groot. Dit zorgt dat deze minder aanwezig is op een deur. Rozetten zijn leverbaar in een ronde en rechte uitvoering, waardoor ze zowel in een landelijk als strak interieur passen. Het voordeel van deurklinken met rozet is dat deze zeer makkelijk te monteren zijn. Het rozet kan namelijk op de deur geschroefd worden met spaanplaatschroeven. De bijbehorende afdekkap kan vervolgens over het rozet geschoven worden, waardoor de schroeven niet zichtbaar zijn. Een deurkruk met rozet kan worden gecombineerd met een rozet voor badkamer- of toiletsluiting. Bij sommige klinken is het mogelijk om een bijpassend rozet voor cilindersloten en klaviersloten mee te bestellen.

Deurkruk rozet Deurkruk cilinder Deurkruk met slot


Deurklinken op schild

In tegenstelling tot een deurkruk met rozet is een deurkruk op schild meer aanwezig op een deur. Hier ligt gelijk de kans om een statement te maken, bijvoorbeeld met goudkleurig beslag. Een deurkruk op schild is de variant die je in het dagelijks leven het meeste voorbij ziet komen. Achter de kruk zit een langwerpige verticale plaat die aan de bovenzijde en onderzijde gemonteerd moet worden. In sommige gevallen blijven de schroeven zichtbaar. Bij het monteren van een deurkruk op schild komt veel precies meetwerk kijken. Meet voor het vervangen van oud beslag de gatafstand zodat het nieuwe beslag een gelijke afstand heeft of over de oude boorgaten heen valt. Deurklinken op schild zijn verkrijgbaar inclusief sleutelgat of inclusief badkamer-en toiletsluiting.


Deurkruk op schild Deurkruk met sleutelgat Deurkruk met badkamer-en toiletsluiting


Scharnieren en paumelles

Het type scharnier of paumelle wat geschikt is voor de ophanging van een deur, hangt (badum..tsssh) af van een aantal omstandigheden. Allereerst is het belangrijk om te weten of het om een stompe deur of opdekdeur gaat. Een stompe deur valt in het kozijn. Als je langs het kozijn kijkt, is de deur gelijk aan het kozijn en steekt deze dus niet uit. Een opdekdeur valt daarentegen gedeeltelijk over het kozijn heen. Vanaf de zijkant zie je in dit geval dat de deur een deel buiten het kozijn uitsteekt.
 
Het gewicht en formaat van een deur zijn van groot belang bij het maken van keuzes voor de ophanging. Voor het ophangen van stompe deuren worden (inbouw)scharnieren gebruikt. Een scharnier heeft twee platen die bij elkaar gehouden worden door een pen die door de kern van het scharnier loopt. Zware deuren worden vaak met drie scharnieren gemonteerd, terwijl bij lichte deuren twee scharnieren voldoende zijn. Over het algemeen worden bij deuren kleiner dan 211,5 cm twee scharnieren gebruikt en bij deuren groter dan 231,5cm drie scharnieren. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Bij zware deuren met veel glas of staal die kleiner zijn dan 211,5 is het verstandig om drie scharnieren te gebruiken. Tegenovergesteld zijn bij lichte boarddeuren groter dan 231,5cm, twee scharnieren voldoende. Wil je zeker weten dat de ophanging geschikt is voor het gewicht van jouw deur? Met drie scharnieren zit je bij (standaard) binnendeuren altijd goed!

Paumelles worden gebruikt bij opdekdeuren. Een paumelle is een soort scharnier waar de stift van de ene kant van het scharnier in het gat van de andere kant van het scharnier valt. Hierdoor is een deur makkelijk uit het kozijn te tillen voor bijvoorbeeld een schilderbeurt. Het afhangen van een deur met paumelles is redelijk eenvoudig en gebruiksvriendelijker dan bij scharnieren. Het paumelle-deel met de stift kan namelijk van tevoren op de deur gemonteerd worden, het andere deel wordt op het kozijn geplaats. Daarna is het alleen nog een kwestie van de stift van de deur in het gat van de paumelle op het kozijn laten vallen. Over het algemeen kunnen paumelles minder gewicht dragen dan andere deurscharnieren. 


Stompe deur  Opdek deur

Sloten voor binnendeuren

Bij binnendeuren hebben we vooral te maken met badkamer-en toiletsloten. Kijk voor het kopen van een slot of jouw deur linksdraaiend of rechtsdraaiend is. Dit is eenvoudig te bepalen door aan de zijde van de deur te gaan staan waar de deur naar je toe draait. Kijk vervolgens naar de scharnieren. Zitten ze rechts? Dan is de deur rechtsdraaiend. Andersom is de deur linksdraaiend als de scharnieren aan de linkerkant gemonteerd zijn. Dit is handig om te weten omdat enkele sloten alleen geschikt zijn voor deuren met één bepaalde draairichting. Er bestaan ook sloten waar de dagschoot omkeerbaar is, deze zijn geschikt voor links-en rechtsdraaiende deuren. 

Behalve de draairichting is ook het soort deur van groot belang. Voor schuifdeuren worden namelijk andere deursloten gebruikt dan voor dichtslaande deuren. Bij schuifdeuren wordt een speciaal schuifdeurslot gebruikt, waarmee een schuifdeur volledig in de wand kan worden geschoven. Onze schuifdeursloten worden geleverd met een vingerkom, waarmee de deur aan de kopse kant weer open te trekken is. 


 
    09-03-2021 09:00