Projecten
Vakkundig en merkneutraal advies
Verzendkosten €5,95* (NL & BE)
Voor 21:00 uur besteld = vandaag verzonden! *
Al 600.000 tevreden klanten
DIY: Trapprofielen frezen

DIY: Trapprofielen frezen

DIY: Trapprofielen frezen
Anti-slip profielen van rubber worden op traptreden geplaatst om te voorkomen dat je uitglijdt. Trapprofielen komen in allerlei kleuren zodat ze óf wegblenden in de traptrede, óf juist een opvallend detail zijn. Voor optimale grip zien wij vaak dat er op iedere traptrede twee antislip profielen naast elkaar worden geplaatst. Deze profielen worden met een freesmachine in de traptreden gefreesd. Het monteren van traptredeprofielen is een precies klusje. Heb je twee linkerhanden? Dan helpen wij je op weg met een aantal tips en een stappenplan voor het monteren van traptredeprofielen in jouw huis. 

Benodigdheden

Voordat je begint met het veilig maken van jouw trap, zijn er een aantal producten essentieel om in huis te hebben. Trapprofielen zijn er in vele soorten en maten. Tel de breedtes van alle traptreden bij elkaar op om te weten hoeveel meter traprubber er nodig is. Wanneer je traptredeprofiel op rol besteld is een stanleymes handig om de profielen om maat te snijden, ook een rolmaat en potlood komen daarbij erg van pas. Om de profielen in de tredes te frezen is een freesmachine noodzakelijk. Het formaat frees wat nodig is hangt af van de breedte van het deel trapprofiel wat in de gefreesde gleuf moet vallen. In de meeste gevallen is dit deel tussen de vier en acht millimeter breed. Neem altijd een formaat frees welke kleiner is dan het formaat traptredeprofiel. De profielen klemmen namelijk in de gleuf waardoor er geen lijm nodig is. Bij een breedte van vijf millimeter is bijvoorbeeld een frees van vier millimeter de beste keus. De groefbreedte wordt dan vier millimeter. Wanneer jouw bovenfrees geen afzuigfunctie heeft is het handig om een stofzuiger bij de hand te hebben om na het frezen al het zaagsel op te ruimen.

Groefdiepte en groefbreedte

Stap 1: Een gleuf in de traptreden frezen

Meet de hoogte van het onderste deel van het trapprofiel. Dit formaat wordt vaak bij trapprofielen omschreven als groefdiepte of infreesdiepte. Aan de hand van de groefdiepte kan de frees worden ingesteld. Als je er zeker van wilt zijn dat alles goed gaat, is het handig om de eerste gleuf te testen op een stuk resthout. Past je profiel hier perfect in? Dan kun je beginnen met het frezen van de traptreden. Bij het frezen heb je de keus om de gleuf over de gehele breedte van de trede te laten open of om de buitenste randen van de trede vrij te laten. In de meeste gevallen wordt er voornamelijk over het midden van de trap gelopen. Of je het profiel tot de zijkanten van de traptreden laat lopen is een kwestie van smaak. 

Frezen

Stap 2: Het trapprofiel op maat snijden

Nu is het tijd om het profiel op maat te snijden. Aan de hand van de gefreesde gleuven bepaal je het formaat voor de trapprofielen. Het profiel mag iets langer zijn dan de sleuf, zo blijft hij straks extra goed zitten. Meet vervolgens met een rolmaat de plaats waar het trapprofiel gesneden moet worden en markeer die plek met een potlood. Bij deze streep kun je vervolgens met een stanleymes het profiel doorsnijden. Zorg dat je de vloer niet beschadigd door hier bijvoorbeeld een stevige houten plaat over te leggen. 

Stap 3: Het trapprofiel in de sleuven drukken

De laatste stap is het leukste en makkelijkste klusje in dit stappenplan. Het is namelijk tijd om de trapprofielen in de gefreesde sleuven te drukken. Bij deze stap zie je meteen wat jouw nieuwe trapprofielen doen voor de uitstraling van de trap. Zorg dat je de traptredeprofielen erg goed aandrukt. Past het rubber niet meteen in de gefreesde groef? Geen paniek! Wanneer je het profiel een tijdje in warm water legt wordt het rubber soepeler. Waarschijnlijk kun je daarna het profiel makkelijker in de sleuf drukken. 

Profiel in de gleuf drukken

Veel veilige traploopmeters gewenst! Show je ons het resultaat? Tag ons op social media @meubelbeslagonline



 
    16-03-2021 09:00